De dagopvang groep van Sam Sammie is klein zodat er volle aandacht is voor de specifieke behoefte die er bij een bepaalde ontwikkelingsfase en leeftijd horen. Er is 1 verticale groep die plaats bied aan maximaal 16 kinderen in de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar, bestaande uit baby's, dreumesen en peuters.
Wij middelen hierbij tot het toegestane leidster/kind ratio. De samenstelling is homogeen en wisselt per dag en soms per halve dag.

Ontwikkeling

Bij ons leert uw kind omgaan met andere kinderen. Wij besteden veel aandacht aan de verschillende ontwikkelingsgebieden zoals, motoriek, taal en zelfstandigheid.
Dit gebeurt wel spelenderwijs, het spel staat dus centraal. Is uw kind al wat zelfstandiger dan is er ruimte en tijd om te spelen, knutselen en lezen. Baby's hebben hun eigen speelplaats op de groep. Beweging en voeding vinden wij erg belangrijk en daarom gaan we zoveel mogelijk naar buiten en als het weer het echt niet toelaat organiseren we binnen de bewegingsactiviteiten. Wij volgen hierbij het Fit en Vitaal project wat beweging en gezonde voeding stimuleert.
De voertaal bij Sam Sammie is Nederlands.

Leefomgeving en werkwijze

Bij baby's houden we zoveel mogelijk het thuisritme aan. Voeden en slapen, bijvoorbeeld gebeuren op de tijdstippen die uw kindje gewend is.
Kinderen hebben ruimte nodig om te spelen, zich uit te leven en om zich goed te kunnen bewegen. Maar ook is er ruimte nodig om zich even terug te kunnen trekken, tot rust te komen of om zich te kunnen concentreren.
De stamgroep ruimte en buitenspeelruimte zijn hierop afgestemd. Er wordt met een dagindeling gewerkt als oriƫntatie voor de leidsters en structuur voor de kinderen. Het gaat om een overzicht van wat er op een dag allemaal gebeurt. Met de (tijd)indeling gaan de leidsters flexibel om. We passen die aan, aan de leeftijdsopbouw binnen de groep en de actuele groepssamenstelling. De dagindeling wordt bepaald door:

Eten en drinken
Verschonen,
Slapen,
Afwisseling van actie, rust en stilte,
Binnen en buiten spelen
Gezamenlijke activiteiten

Een dagje Sam Sammie

Van 7:00-9:00 uur worden alle kinderen gebracht en kunnen ze vrij spelen. Eventueel wordt er al geknutseld of een spelletje gedaan. Tijdens het brengen van de kinderen nemen de leidsters de tijd voor de overdracht van de ouders.

Rond 9:30 uur gaan we fruit eten, wat drinken en liedjes zingen, hierna maken we altijd een luier/plas rondje en is er daarna weer ruimte om te spelen of voor andere activiteiten, zoals bijv. voorlezen, verkleden, bouwen, spelletjes, knutselen, buitenspelen.

Rond 12:00 uur gaan we lunchen. Na het eten zorgen we dat de kinderen weer verschoond naar bed gaan om even heerlijk een dutje te doen.
Kinderen die maar een halve dag aanwezig zijn worden om 12:00 of om 13:00 uur gebracht of gehaald. Tijdens de lunch willen we bij Sam Sammie zoveel mogelijk rust bewaren.
Als de meeste kinderen op bed liggen verdelen de leidsters hun aandacht tussen het weer op orde brengen van de ruimte en activiteiten met de kinderen die niet meer slapen.

Rond 15:00 uur zijn de meeste kinderen wel weer wakker en als ze weer aangekleed zijn dan gaan we drinken met wat lekkers erbij. De ene keer is dat gezond en de andere keer een snoepje.

De rest van de middag bestaat weer uit bijv. voorlezen, verkleden, bouwen, spelletjes, knutselen, buitenspelen.

Om 16:30 doen we weer een verschoon/plasrondje, waarna we met de kinderen die een groente hap mee hebben aan tafel gaan.

Tussen 17:00 en 18:00 uur worden de kinderen weer gehaald.
Ook tijdens het ophalen van de kinderen nemen de leidsters de tijd om een goede overdracht te doen over de dag naar de ouders/verzorgers.